Ana içeriğe atla

Sıhhi Tesisat Problemleri ve Sebepleri

Sık karşılan sıhhi tesisat problemlerine ve bunlarla ilgili çözüm önerilerine değinmeden önce kısaca sıhhi tesisatın tanımına ve standartlarına değinelim.

Sıhhi tesisat nedir?

Temiz suyun sağlıklı bir şekilde daire ve işyerlerine getirilmesi ile atık suların standartlara uygun bir biçimde bina dışındaki kanalizasyon tesisatına aktarılmasını sağlayan boru sistemi ve bununla ilgili tesisatların tamamına sıhhi tesisat adı verilir. Dolayısıyla sıhhi tesisat kavramı temiz su ve pis su tesisatlarının tamamını kapsar.

Sıhhi tesisat sistemi insan sağlığını doğrudan ilgilendirdiğinden, tüm sistemin bir bütün olarak belirli standartlara sahip olması gerekir. Kısaca bu standartları özetlemek gerekirse:

Sıhhi tesisat standartları
– Temiz suyun herhangi bir sıvı ile karışmadan daire ve işyerlerine ulaşması,

– Aygıtların sayısına göre suyun miktar ve basıncının ayarlanması,

– Pis sularını sürekli olarak, sağlığa zarar vermeyecek şekilde bina dışındaki kanalizasyon sistemine aktarılması,

– Tüm tesisattaki boruların kalite standartlarına uygun olarak seçilmesi ve döşenmesi, sistemin esnemelerde zarar görmemesi,

– Buna bağlı olarak pis su tesisatındaki koku ve böceklerin binaya geçmemesi ve boruların hava, gaz ve suyu sızdırmaması, temel standartlar olarak söylenebilir.

Sık yaşanan sıhhi tesisat problemleri
Bu noktada problemleri, sıhhi tesisatın yapısından dolayı temiz su tesisatı ve pis su tesisatı olarak ayırmamız yerinde olacaktır:

Temiz su tesisatında yaşanan problemler ve sebepleri
Sorun:  Boruların bozuk ya da paslanmış olması.

Sebep: Oksitlenme olabilir, galvaniz özelliğini kaybetmiş olabilir, standart ömrünü tamamlamış olabilir, asidik maddelere mağruz kalmış olabilir.

Sorun:  Borularda su sızıntısı olması.

Sebep: Delinmiş ya da yırtılmış olabilir, birleştirme noktalarında problem olabilir, yanlış parçalar kullanılmış olabilir, teflon ya da kendir sarımı hatalı olabilir, yağ ve boya seçimi yanlış olabilir.

Sorun:  Bataryadan su gelmemesi ya da az gelmesi.

Sebep: Boru ya da bağlantı parçalarında (fittings) tıkanma olabilir, yine boru ya da bağlantı parçalarında kireçlenme standartların üstüne çıkmış olabilir, filtrelerde veya bataryalarda arıza olabilir.

Sorun:  Borulardan aşırı ses gelmesi.

Sebep: Borular uygun aralıkta olmayabilir, standartlara uygun olarak sabitlenmemiş olabilir, boru çapları yanlış seçilmiş olabilir ya da borularda basınç problemi olabilir.

Sorun:  Duvarlarda terleme meydana gelmesi.

Sebep:  Sıva altı borular izole edilmemiş olabilir, ya da borular sıcak ortamdan geçirilmiş olabilir

Pis su tesisatında yaşanan problemler ve sebepleri
Sorun:  Tesisat borularından koku gelmesi.

Sebep: Sifonlar arızalı olabilir, kolon/boru ve bağlantılarda sızıntı olabilir

Sorun:  Gider borularından böcek, fare benzeri hayvanların gelmesi.

Sebep: Sifonda yeteri kadar su olmayabilir, kanalizasyon bağlantısında problem olabilir, dış borularda delik olabilir, tesisat yapı imar edildikten sonra uzun süre kullanılmamış olabilir

Sorun: Pis su tesisatı borularında sızıntı olması.

Sebep: Boruların birleşme noktalarında problem olabilir, boru yırtılmış ya da delinmiş olabilir, çatıdaki yağmur suyu standartlara uygun döşenmemiş olabilir, terleme olabilir

Sorun:  Tesisat borularından aşırı sesin gelmesi

Sebep: Boru çapları uygun seçilmemiş olabilir, sistemin içerisinde akışı engelleyen yabancı cisim olabilir

Sorun: Pis su akışının sağlıklı ve düzenli olarak yapılamaması

Sebep: Boru tıkanmış, ezilmiş, hasar görmüş olabilir, sifonda arıza olabilir

Yukarıdaki sıhhi tesisat problemlerinin net olarak tespiti ve kesin olarak çözülmesi bizi farklı bir konuya daha götürüyor

İyi bir sıhhi tesisatçı nasıl olmalı?
Sıhhi Tesisatçı, çevreye ilişkin belirlenmiş önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde; sıhhi tesisat döşenecek her türlü yapının keşfini yapan, boru döşeyen, döşenen tesisata ürün monte eden, kurulan sistem ve ürünleri test ve kontrol ederek devreye sokan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli bir kişi olmalıdır.

Nitelikli olmasından kasıt tesisatçının, acil durum bilgisinden, altyapı bilgisine, kalite güvence ve kontrol metotlarından, sıhhi tesisat bilgisine, tesisat montajından tehlikeli atık bilgisine kadar geniş bir yelpazede donanımlı olmasıdır.

Aynı şekilde iyi bir sıhhi tesisatçı, dikkatli ve titiz olmalı, talimat ve kılavuzlara harfiyen uymalı, süreç kalitesine önem vermeli, temizlik ve düzene özen göstermelidir.

Şunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Sıhhi tesisat problemleri çoğu zaman sağlığınızı doğrudan etkiler. Problemlerin çözümünde profesyonel bir ekip tercih etmeniz maliyetlerinizi azaltır, sorunların kesin olarak giderilmesinde sizlere zaman kazandırır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peteklerin Bağlantısı Nasıl Olmalıdır?

Burada tamamen kalorifer tesisatının nasıl yapılacağını anlatmayacağız ziyaretçilerimizden gelen yoğun talep üzerine petek bağlantısının nasıl yapılması gerektiğini su tesisatçısı ustalarımızdan birinin kaleme aldığı yazımızı sizinle paylaşıyoruz. Petek bağlantısı daha iyi ısıtması için bağlantı nasıl olmalı? Üretilen her peteğin giriş ve dönüş olmak üzere iki bağlantı yeri bulunması zorunludur,bir peteğin karşısına geçtiğimiz zaman üst kısımdaki vanadan peteğe sıcak su girişi olur alt vana bağlantısı ise sıcak suyun petekten dolaştıktan sonra tekrar ısınması için kombiye gitmesini sağlar,kombinin karşısına geçtiğimizde en soldaki 25lik boru yani kalın olan boru bütün peteklerde üst vanaya bağlı olmalıdır,en sağdaki kalın boru ise tüm peteklerin alt kısmındaki vanaya bağlanmış olması gerekir,herhangi bir petekte bunun tam tersi bir bağlantı varsa o peteğin yarısı ısınmaz sadece üst kısmı ısınır sözkonusu en uzaktaki petek ise hiç ısınma olmayacaktır. Peteklerin bağlantısında bir diğer

5 Adımda Musluk Contası Nasıl Değiştirilir?

Musluklarda meydana gelen arıza ve su kaçaklarının giderilmesi için çoğu zaman musluk contasının değiştirilmesi yeterlidir. Eğer musluk contası eskidiyse, hasar gördüyse ya da yerine tam oturmamışsa musluk su sızdırmaya başlar. Bu gibi bir durum ile karşılaşıldığında ufak bir müdahale ile sorun ortadan kaldırılabilir. Peki, musluk contası nasıl değiştirilir? Musluk contasını değiştirmek için gerekli malzemeler nelerdir? Kurbağacık Tornavida Pense Boru anahtarı Conta Batarya Alyan Musluk contası nasıl değiştirilir? Bataryanın sızdırmazlık contasını değiştirmek için aşağıda yer alan işlem basamaklarını takip etmek yeterlidir. 1. Musluk contasını değiştirmek için hazırlık yapılır. Öncelikle bir iş önlüğü giyilmelidir. Çalışma yeri düzenlenerek, malzeme listesinin tam ve hazır olduğundan emin olunmalıdır. Eğer gerekliyse depo sorumlusundan gerekli malzemeler alınmalıdır. 2. Musluk vidası alyan vida ile dikkatlice sökülür. Sökme esnasında vidanın içeride kırılmamasına dikkat edilmelidir.