Ana içeriğe atla

Peteklerin Bağlantısı Nasıl Olmalıdır?

Burada tamamen kalorifer tesisatının nasıl yapılacağını anlatmayacağız ziyaretçilerimizden gelen yoğun talep üzerine petek bağlantısının nasıl yapılması gerektiğini su tesisatçısı ustalarımızdan birinin kaleme aldığı yazımızı sizinle paylaşıyoruz.

Petek bağlantısı daha iyi ısıtması için bağlantı nasıl olmalı? Üretilen her peteğin giriş ve dönüş olmak üzere iki bağlantı yeri bulunması zorunludur,bir peteğin karşısına geçtiğimiz zaman üst kısımdaki vanadan peteğe sıcak su girişi olur alt vana bağlantısı ise sıcak suyun petekten dolaştıktan sonra tekrar ısınması için kombiye gitmesini sağlar,kombinin karşısına geçtiğimizde en soldaki 25lik boru yani kalın olan boru bütün peteklerde üst vanaya bağlı olmalıdır,en sağdaki kalın boru ise tüm peteklerin alt kısmındaki vanaya bağlanmış olması gerekir,herhangi bir petekte bunun tam tersi bir bağlantı varsa o peteğin yarısı ısınmaz sadece üst kısmı ısınır sözkonusu en uzaktaki petek ise hiç ısınma olmayacaktır.

Peteklerin bağlantısında bir diğer konu ise çok tartışılan çapraz bağlantı ve düz bağlantı meselesidir,düz bağlanmış peteklerde vanaların her ikiside üst üste her ikiside peteğin sağ yada sol kısmında yer alır,çapraz bağlantıda ise eğer vana peteğin sol üst bağlantı yerine koyulmuşsa alttaki vanada sağ alt bağlantı noktasında olur.

Kombiye yakın olan peteklerde yada uzunluğu 80 cm ve altında olan petekler tesisata düz bağlantı ile montaj edilebilirken kombiye çok uzak ve ebatları büyük peteklerin çapraz bağlanmış olması faydalıdır,bunu sebebi çapraz bağlantıda sıcak su peteğin su kanallarında daha iyi dolaşım sağladığı içindir.

Kalorifer Tesisatında Peteklerin Bağlantısı Nasıl Olmalıdır?



Kalorifer tesisatı nasıl yapılır? kalerüfer tesisatı nasıl olmalı? kombi tesisatı nedir? kalerüfer tesisatında en önemli husus su dolaşımının rahat olmasıdır tesisat mümkün oldukça kısa döşenmelidir aynı şekilde tesisatta dirsek olabildiğince az kullanılmalıdır bir dirsek 2 metre boruya eşdeğerdir kombinizin basınçla boruya verdiği su her dirsekte çok az oranlarda suyun gücünü azaltacağı gözardı edilmemelidir. boru çapları önemlidir branşmanlara yani vanalara bağlantı son dirdeğe kadar ana hat borusuyla aynı olmalıdır düşüş sadece vanaya çıkarken yapılır
Kombiniz muhafazalı yerde olmalıdır önü açık yada kabinsiz şekilde balkonda olması kombinin ömrünü

Kalorifer tesisatının döşenmesi


Şap altı döşenen kalorifer tesisatı sıva üstü döşenen tesisata göre daha fazla ısı ve tasaruf sağlar gözle görülür şekilde. Bazen kaşılaştığımız müşterilerimizde sıva altı kalerüfer yaptırırken tedirgin olduklarını görürüz nedeni tesisatta bir sızıntı olursa su kaçağı olursa parkeler fayanslar kırılması gibi haklı olarak endişe duyarlar fakat standartlara uygun kaliteli malzeme ve iyi bi işçilik ömür boyu sorun çıkarmaz kaliteli pprc borular 20 bar basınca dayanıklıdır kombi tesisatınızda maksimum su basıncı 3bar dır . yaptığımız tadilatlarda boru çizilmeleri boru çatlamaları görürüz borunun eklem yerlerinden yanı kaynak yerlerinden meydana gelen sızıntılarla karşılaşırız incelemeye aldığımızda malzeme hammaddesi kalitesiz plastiktir ucuz ve bilinmeyen bi malzemedir kaynak sızıntılarında ise kaynak iyi yapılmamış olur kısacası işçilik ve malzemede hakkı verilerek yapılırsa tesisatta sorun çıkmayacaktır

Bu bilgiler müşterilerimizin usta çağırmadan önce mantık yürütmelerine yardım amaçlıdır.
Kalorifer Tesisatı ve Bizim Tavsiyelerimiz Kalorifer tesisatı çekilirken gidiş ve dönüş boruları peteğin branşman diplerine kadar 3/4 =25mm çapında gitmesi sadece vanaya -braşmana yükselen borular 1/2 = 20mm çapında olabilir. 1000 mm den büyük peteklerde veya en sondaki peteklerin vana bağlantıları çapraz yapılmalıdır. Kalorifer tesisatı mümkünse sıva şap altı yapılmalı kalorifer tesisatı mümkün olduğu kadar kısa mesafeden gitmeli ve gereksiz dirsekler kullanılmamalıdır.
Plastik kaynakların fazla eritilerek daralma yapmamalıdır ayrıca inşaat halindeyken boru içlerine kum vs gitmemeli.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

5 Adımda Musluk Contası Nasıl Değiştirilir?

Musluklarda meydana gelen arıza ve su kaçaklarının giderilmesi için çoğu zaman musluk contasının değiştirilmesi yeterlidir. Eğer musluk contası eskidiyse, hasar gördüyse ya da yerine tam oturmamışsa musluk su sızdırmaya başlar. Bu gibi bir durum ile karşılaşıldığında ufak bir müdahale ile sorun ortadan kaldırılabilir. Peki, musluk contası nasıl değiştirilir? Musluk contasını değiştirmek için gerekli malzemeler nelerdir? Kurbağacık Tornavida Pense Boru anahtarı Conta Batarya Alyan Musluk contası nasıl değiştirilir? Bataryanın sızdırmazlık contasını değiştirmek için aşağıda yer alan işlem basamaklarını takip etmek yeterlidir. 1. Musluk contasını değiştirmek için hazırlık yapılır. Öncelikle bir iş önlüğü giyilmelidir. Çalışma yeri düzenlenerek, malzeme listesinin tam ve hazır olduğundan emin olunmalıdır. Eğer gerekliyse depo sorumlusundan gerekli malzemeler alınmalıdır. 2. Musluk vidası alyan vida ile dikkatlice sökülür. Sökme esnasında vidanın içeride kırılmamasına dikkat edilmelidir.

Sıhhi Tesisat Problemleri ve Sebepleri

Sık karşılan sıhhi tesisat problemlerine ve bunlarla ilgili çözüm önerilerine değinmeden önce kısaca sıhhi tesisatın tanımına ve standartlarına değinelim. Sıhhi tesisat nedir? Temiz suyun sağlıklı bir şekilde daire ve işyerlerine getirilmesi ile atık suların standartlara uygun bir biçimde bina dışındaki kanalizasyon tesisatına aktarılmasını sağlayan boru sistemi ve bununla ilgili tesisatların tamamına sıhhi tesisat adı verilir. Dolayısıyla sıhhi tesisat kavramı temiz su ve pis su tesisatlarının tamamını kapsar. Sıhhi tesisat sistemi insan sağlığını doğrudan ilgilendirdiğinden, tüm sistemin bir bütün olarak belirli standartlara sahip olması gerekir. Kısaca bu standartları özetlemek gerekirse: Sıhhi tesisat standartları – Temiz suyun herhangi bir sıvı ile karışmadan daire ve işyerlerine ulaşması, – Aygıtların sayısına göre suyun miktar ve basıncının ayarlanması, – Pis sularını sürekli olarak, sağlığa zarar vermeyecek şekilde bina dışındaki kanalizasyon sistemine aktarılması, – Tüm tesis